lauantai 28. maaliskuuta 2015

Hevosen palkitseminen

On monia koulutustapoja lähes niin monta kuin hevosenomistaajakin on, sillä jokaisella on oma linjansa hevosensa kanssa. Myös eri ratsastuskouluissa, talleilla tai valmentajilla on omat linjansa ja tapansa toimia ja käsitellä kavioikkaita.
 Tapoja on hyviä ja huonoja ja toiselle hevoselle ei sovi toinen tyyli kun taas toiselle hevoselle ei toimi mikään muu. Kovin rajut käsittelyt ja opetukset eivät ole hyvästä ja saattavat vain vaurioittaa molempia, eikä yhteistyö välttämättä pelaa -ainakaan hevosen silmistä.


Käytän Sunnylla kannustavaa ja palkitsevaa opetusta sekä mahdollisimman myönteisiä tapoja ja se on todella toiminut entiselle tuntiponille jolla on joskus motivaatio nollassa.
 Erityisesti namupala -palkitseminen on ollut kaikkein nopein keino, mutta niitä on muitakin keinoja palkita kuten työnteon lopettaminen, pitkien ohjien antaminen, äänellä kehuminen, tehtävän vaihtaminen, silittäminen tai taputtaminen. Sunnylla tie sydämeen (ja aivoihin) käy vatsan kautta ;)


Palkkaaminen oikeasta, pyydetystä jutusta ja edes sen yrittämisestä oikeasti kannustaa hevosta yrittämään uudelleen ja paremmin, sillä hevonen haluaa tehdä oikein. Liikaa ei kannata vaatia aluksi tai kerralla, pikkuhiljaa hevonen huomaa mistä se palkka tulee kunhan palkka tulee heti, esim, voi sanoa vaikka "hyvä", "nami" jotta hevonen tietää että kohta tulee palkka eikä namipala tule myöhässä. (Kukaan tuskin saa sekunnissa hevosen suuhun namia)
 Samaa tehdään naksuttimen kanssa, mutta pelkkä äänikin käy kunhan sen opettaa että tästä sanasta tulee nami.


Joidenkin mielestä tämä saattaa tuntua raskaalta ja vaikealta, mutta se todella auttaa, Asioita on helpompi opettaa ja se on hevosellekkin kannustavampaa ja jatkossakin se on halukkaampi kokeilemaan uutta ja yrittämään paremmin.
 On myös kiva saada onnistumisen ja hyvänmielen tunne hevoselle että itselleen. :)

6 kommenttia:

  1. Voi miten hyvin kirjoitettupostaus! Minäkin olen ehdottomasti sitä mieltä, että palkitseminen on paljon parempi kuin rankaiseminen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella kiva kuulla että muutkin ajattelee samoin, ja kiitos tuhannesti! :3

      Poista
  2. Ihan totta puhut ja oon samaa mieltä. Liian usein ja liian useilta palkitseminen onnistumisista unohtuu, ja joskus ihan vahingossa on hyvän pätkän jälkeen itsekkin unohtanut kehua. Mutta kyllä sen huomaa ratsukosta millon hevosella on hyvä työmotivaatio ja luottamus ratsastajaan! Hienoa että kiinnität näin paljon huomiota tälläisiin asioihin! ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin, ei sitä ihan aina voi muistaa kehua.. Itsellänikin on jäänyt hyvän pätkän jälkeen kehumatta ja sitten on hiukan kaduttanut :D Hevosethan kumminkin lukevat meitä paremmin kuin me niitä, joten varmasti jollain tavalla keho ilmaisee kiitollisuutta jos tapana on kehua. Kai? :'D

      Päiviähän on myös erilaisia ja on surullista kuinka joku todella hyvä yhteistyöllinen ratsukko leimataan huonoon yhteistyöhön ja toisaalta huono yhteistyöllinen ratsukko todella hyväksi. Noh ei mahda mitään.. :D

      Mutta kiitos paljon!! :3

      Poista