sunnuntai 21. elokuuta 2016

Kuolaimen vaihto


Halusin vaihtaa mahdollisimman pian Dragonille pehmeämmät kuolaimet, ruunan mukana tuli vipuvarrelliset ja ne saivat D:een katoamaan edestä tyhjäksi, yleensä kuolaimen taakse linkkuun kevyttäkin tuntumaa pakoon, ja poni oli todella hermostunut suustaan. Saatiin asiaa korjailtua jonkin verran edellisellä kuolaimella, kun herra huomasi ettei kukaan häntä sinne linkkuun pakota, mutta halusin silti päästä eroon niistä.

Perjantaina kävin sitten ostamassa perus kolmipalan, ja samaisena päivänä äitini pääsi kuvaamaan meidän menoja, joten nämä kuvat ovat ensimmäiseltä ratsastuskerralta kolmipalalla. Eron huomasi pikkuhiljaa, ja selvästi ponista tuntui vipuvartta paremmalta tämän kanssa.

Vanha kuolain

Uudet kuolaimet ja uusi huopa, nyt kelpaa treenata!

Aion mahdollisimman pian luopua kokonaan alaturpiksesta, ja suunnitelmissa olisi vaihtaa koko setti meksikolaiseen turparemmiin

Tallilla oli ruuhka päällä, koirat riehuivat, vanhemmat puhuivat jatkuvasti eri aiheista ja yleisesti oli kauhea sählinki päällä, eikä tiedettävästi herneen kokoiset aivoni kestä sellaista määrää asiaa, ja yleensä jotain pääsee tapahtumaan härdellin takia. No, onneksi ei ehtinyt tapahtumaan mitään vakavempaa, mutta menin hyppäämään Dragonin selkään ilman kypärää. Äitini oli kokoajan vieressä, ja vasta selkään päästyäni kysyi: "Eks sää laita kypärää?" Siinä vaiheessa tajusin, että kypärä oli maassa nojaamassa kentän tolppaa vasten.
   Dracon kanssa on vielä hiomista selkäännousussa, joten siinä olisi saattanut käydä pahastikkin, mutta onneksi poika oli nätisti ja käveli vain muutaman askeleen eteenpäin. Mitään aikeita minulla ei tosiaankaan ollut ratsastaa ilman kypärää - edes sitä kolmea askelta :D

Edellisenä päivänä olin mennyt suihkuun ilman pyyhettä, pitäisiköhän käydä dementiatesteissä?

Juuri ennen selkäännousua.. 

Häslinki tietenkin vaikutti myös reenailuihin suurella kädellä, mutta siihen pitää oppia. Niin ratsun kuin kuskinkin, ilman että tuollaisia unohteluita sattuu.

Virallista tehtävää emme kyseisestä syystä tehneet, mutta pidin huolta asetuksesta ja reittien tarkkuudesta ja tehtiin paljon ympyröitä. Myyntitallilla Dracolla oli ratsastettu pääasiassa suoraa uraa pitkin, joten siihen nähden käännökset rupeavat olemaan jo tosi sukkelia eivätkä vain kaatumisia.

Kuski ei oikein keskittynyt omaan vaikuttamiseen ja itseensä, ja sen huomaa. Aivoni olivat täysin buukatut, ja keskittymiskyky oli ihan miinuksen puolella, mutta loppua kohden pystyttiin hälinästä huolimatta rauhoittumaan ja keskittymään.

 Tätä haluan, eteen-alas venytystä :)

 Lisää tätä

Eikä tätä. Tälläiseksi Dragon on alunperin ratsastettu

 Murhaava katse kentän laidalle muovitötsän kanssa telmivään koiraan, vaikka ollaan kyllä muuten ihan kavereita sen tassuttelijan kanssa

Kröhöm..

 Taas pällistelemässä paria muuta koiraa..

 Mielellään ottaisi painoa takaosalle ja olisi ryhdikäs, mutta ei tarvitse vielä. 
Eka selkään lihaksia, jookos?

Dragon ylisuorittaa, koska se on ratsastettu liian korkeaan muotoon lihaskuntoonsa nähden ja haluan opettaa sen venyttämään itseään että lihakset kasvaisivat. Sitten vasta nostetaan pikkuhiljaa muotoa.

En halua linkussa kulkevaa jalkavikaista ja lihaskipeää hevosta, ja oikeinpäin kulkeminen vaatii aikaa. Käynnissä eteen-alas venytys toimii jo suurinpiirtein oikein, mutta ravissa Draco ei venytä juuri ollenkaan, vähän vain pidentää kaulaa. Se on jo edistystä, mutta matkaa riittää vielä.

 Ravissa vipukuolaimella Dragon katosi heti kaula kaarelle linkkuun, onneksi ei tee sitä tällä kolmipalalla, vaan pysyy pikemminkin luotiviivan yläpuolella

Unohdin kokonaan mainita häslinkilistassa juoksutettavan hevosen, sen ja esteiden takia työskentelytilaa oli todella vähän

Vähän karkaa lavasta ulospäin

 Ei näin

 Tähän suuntaan Dragon asettuu paljon vaikeammin, ja itsekkin väännyn näköjään banaaniksi yrittäessäni asettaa ratsua, ja sehän vain pahentaa tilannetta


Voisin raapustaa joku päivä ihan oman postauksen omista periaatteistani (jotka noudattavat pitkälti klassista ratsastusta), sillä harva paikka tai opettaja opettaa enään klassista ratsastusta. Siihen kuuluu monia keskusteluja herättäviä aiheita, mitkä olisi tärkeä saada pinnalle, sillä se toisi lisää vaihtoehtoja omaan ratsastukseen ja luultavasti hevoselle mukavampaa oloa, kun ratsastaja osaa enemmän pehmeitä, mutta toimivia apuja. Vaikka näin ruusuisesti kirjoittelen täällä ruudun toisella puolella, olen täydellisen epätäydellinen ja kaukana siitä ratsastajasta mikä haluaisin olla.

 Erimielisyyksiä suunnasta..

Tähän lopetettiin, ja otettiin parit yhteiskuvat vielä päälle.

On se kyllä niin hieno mies :)

Loppukäynnit käytiin ekaa kertaa ratsain maastossa, eivätkä pyöräilijätkään saaneet suurempaa jännitystä aikaiseksi ja Dragon käyttäytyi kuin vanha konkari. Huomenna yritän lähteä yksin tämän kanssa maastoon selästä käsin, saa nähdä mihin päädytään.. :D

Kokeillaan nyt rauhassa tätä kolmipalaa, vaihtoehtoina on myös waterford, hackamore ja oliivikolmipala.


Mitä kuolaimia te käytätte, millaisilla hevosilla ja miksi?



10 kommenttia:

  1. Tosi kivan näköistä menoa! :) Tosiaan eteen-alas juttuja vaan paljon niin tuon koukkuturvan saa pois. Toisaalta aina inhottavaa ajatella että hevoset ratsastetaan ihan väärin "muotoon"..

    Meillä on tällä hetkellä bridong oliivikolmipala kielentilalla. Bridong koska musta tuntuu, että se iso rengas on niin kamalan suuri :D oliivi, kosla suupielet aukeaa muuten ja kolmipala kun ei tuo neiti nivelellä toiminut yhtään. Kolmipala on musta aina paras vaihtoehto.
    Aiemmin meillä oli happy mouth oliivikolmipala, josta tykkäsin ja aion sillä edelleen välillä mennä. Pitäisi vaan satsata varmaan uuteen kun poni on saanut siihen teräviä reunoja :/ Puremisen takia myös vaihdoin takaisin normiin kuolaimeen..

    Mua aina jaksaa ärsyttää kuolain asiat kun en oikein koe, että olisin vieläkään löytänyt sitä oikeasti sopivaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, eteen-alas taivutukseen pääseminen on nyt meidän maali! :)

      Niin inhottaakin, ja sitten ihmetellään kun hepat viiden vuoden päästä hajoavat.. Kouluratsuillahan on kaikkein eniten jalkavikoja, eikä se vieläkään ole aukaissut ihmisten silmiä.

      Kolmipalaan pyrin aina itsekkin, toi waterford kans kiinnostais kun on 'pelkkää kolmipalaa' ja tosi liikkuvaa. Happy moutheistakin tykkään, ikävä kun teillä purtu teräväksi.. Ainakin maistuu :D

      Sama täällä! Tosi rasittavaa, aina kutkuttaa pääkopassa, että mitä jos olisi vieläkin parempi vaihtoehto kuin tämä.. Loputonta hommaa :D

      Iso kiitos hirmukivasta kommentista!! :)

      Poista
  2. "Aion mahdollisimman pian luopua kokonaan alaturpiksesta, ja suunnitelmissa olisi vaihtaa koko setti meksikolaiseen turparemmiin"
    Pisti silmään, kun omalla olen jättänyt myös alaturpiksen pois ja siten myös meksikolaiset, koska niissähän on "kiinteä" alaturparemmi.
    Olisi kiva kuulla miksi meinasit vaihtaa meksikolaiseen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meksikolaisessa turpahihnan hihnat eivät paina joillekkin hevosille herkempiä kohtia, kuten poskiluita ja muita hermoja mitä siinä on päällä. Sen vuoksi se sopii monille herkemmille ja kuumemille hepoille :) Linkistä tulee niin pitkä etten viitsi linkat, googlaa 'horse head skeleton' ja siitä eka kuva. On anatomiakirjasta, jonka olen lukaissut läpi, näkyy tosi hyvin hermot, lihakset jne mitä normiturpis painaisi.

      Toistaiseksi haluan kumminkin pitää turpahihnan Dragonilla, vaikka Sunnylla en käytäkkään että pienetkin ohjasotteet menevät perille. Tämä kun on vielä opetusvaiheessa, haluan olla selvä ja tarkka avuista, Sunnylle ne ohjasotteet mitä käytän (nostava ohja jne) olivat tuttuja ja täten toimivat ilman mitään tehostamista. Lisäksi kuten näet, pidän kaikkia turpahihnoja suht löysällä - myös jatkossa. Saatan silti vaihtaa kaikki turparemmit pois, mutta tosiaan tässä vaiheessa haluan pitää turparemmin.

      Tosi hyvä kysymys, kiitos että toit kantasi esille asiallisesti ja kivasti :)

      Poista
  3. Mielettömän hienoja kuvia, ootte kyllä loistava tiimi :) Itsekin painotan tuota eteen-alas -tärkeyttä, jumppaa kivasti lihaksia :)

    Meillä oli Sikellä aiemmin normi kolmipala, mutta vaikka heppa herkkä olikin, se venklasi kuolaimella ja saatiin huono tuntuma. Nyt on käytössä D-renkainen nivel-kuparirolleri, ja ollaan tykätty paljon! Heppa ei enää mukella suullaan, ja tuntuma pysyy kokoajan hyvänä, onhan nivel tietenkin kovempi kuin kolmipala, mutta Sikellä menee helpommin pidätteet läpi tällä :)

    Myöskään alaturpista ei ole, maastossa vaan normi turpis. Pellolla työskennellessä ei ole mitään turparemmejä, nää on todettu toimivaksi Sikellä.

    Itse olen harkinnut LG bridlejen ostoa, sillä kuolaimeton elämä kiehtoo kovasti. Kannattaa tutustua kaiken varalta erilaisiin kuolaimettomiin, ne on monelle suusta herkälle hyviä vaihtoehtoja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon, kyllä meillä on vielä paljon työtä. Laukannostoa ei olla edes kokeiltu noilla pitkillä kavioilla, mutta tiedän että siinä jos jossain on luottamus kovalla :D Juu ja ehottomasti aluksi matala muoto eteen-alas ja siitä sitten lihaksiston mukaan nostamaan :)

      Oon kans todennu noi D-renkaat hyväksi, meinasin Sunnylle hommata perus oliviin sijasta just ton kuparirollerin kolmipalalla! Ja kuolaimestahan tekee kovan ratsastajan käsi, toki vahvempi kuolain on herkempi :D Ja mielummin noin, että pidätteet menevät ekasta läpi, eikä tarvitse pyytää tuhatta kertaa, sehän on ikävämpi hepalle sitten loppupeleissä. Mahdollisimman pehmeä kuolain, mutta sellainen mikä sopii ja toimii.

      Alaturpiksesta en itsekkään tykkää, en ole vain rohjennut ottaa pois orimaisen käytöksen takia ja kun hevonen oli täysin tuntematon. Huomenna se tosin lähtee pois painamasta hengitysteitä. :)

      Joo, parempi mitä vähemmän siellä päässä on, samaa mieltä. Heti kun saadaan enemmän tuntumaa ja heppa oppii enemmän mitä pyydän, niin otan turparemmit pois. Nyt vain on helpompi olla selkeämpi hevoselle turparemmillä pienin avuin kuin ilman, sen takia pidän sen vielä. :) Sitten siis kun poika oppii mitä kukin ohjasote meinaa (puolipidätettäkään ei osata kunnolla) että voi toimia mahdollisimman pienin, mutta selvin avuin.

      Meillähän on Sunnylle ne kukkatyyppiset kuolaimettomat, joita olisi myös tarkoitus kokeilla. Tykkään kans tosi paljon kuolaimettomista! :) Miinuksena noissa kuolaimettomissa on se, ettei alaleukaa saa rennoksi niillä, ja alaleualla on suora yhteys takajalkoihin.. Näin valmentajani kertoi, ja kehotti käyttämään kaikkia omistamiani kuolaimia ja kuolaimettomia vaihdellen tuossa aikoja sitten. Tosiaan hänen tunneillaan tehdään välillä kaulanarujuttuja ja taas välillä kangilla tarkkaa ratsastusta :) Lisämiinuksena on niihin nojailu, sen takia ei kannata ihan jokapäiväisessä virallisessa tuuppailussa käyttää ettei heppa turru niihin. Poikkeuksia on toki, mutta suht. herkkäsuinen Sani rupesi nojailemaan ohjaan saikun aikana kun ratsastelin vain niillä ja pääsi jyräilemään mihin tahtoi.. :DDD Monipuolisesti kaikkia, ja eri tarkoituksiin :)

      Poista
  4. Mitä kokoa toi huopa on? Ja mistä sen ostitte? Pakko kysyy yks tosi hauska juttu ku näyttää tutulta huovalta😂😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Horzelta tilattiin kun oli alessa, full-kokoinen on :)

      Poista
    2. Okei, mul on yks hauska tarina saman näköiseen satulahuopaan liittyen:D

      Poista