lauantai 12. maaliskuuta 2016

Mindfulness - kurssi

Mitä on 'mindfulness'?


Ulla Nurmi, kokenut maajoukkuetasoinen kenttäratsastaja ja valmistuva koulutuomari, tuli pitämään Kangasalle parin tunnin kestoista mindfulness -iltakurssia sen perusteista ja siitä miten sitä hyödynnetään ratsastessa.

Postaus tulee olemaan pintaraapaisu aiheesta ja tekijänoikeuksien vuoksi sisältöä suojeleva, mutta kerron pääasioita niin hyvin kuin vain osaan.


Mindfulness on havannointien avulla itsensä tuntemista, siihen kuuluu tärkeänä osana..

Tunteiden ja tapahtumien hyväksymistä, vaikeat asiat on kohdattava eikä niitä tule kieltää, kieltäminen voimistaa tunteita entisestään.

Hetkessä elämistä ja läsnäoloa, tiedät mitä teet ja siirrät huomion karatessa sen takaisin alkuperäiseen hommaan, silti hyväksyen ympäristön häiriöt, tunnetilat ja ajatusten harhailut.

On tärkeää pysähtyä miettimään, miltä jokin tuntuu, tuoksuu tai haisee, miltä se jokin näyttää, minkävärinen se on ja mahdollisesti tuntea miltä se maistuu, esimerkiksi: Olet juuri aloittamassa lempiruokasi syömistä. Annos näyttää suussa sulavalta, pysähdyt ihailemaan sen ulkonäköä, miettimään miltä se tuoksuu, ja maistaessasi pohdit kuinka hyvää se onkaan ja miltä täysi maha tuntuu.
       Ajatusten harhailessa aamupäivän koulun pahanmakuiseen litkukeittoon, tajuat huomiosi karanneen ja hyväksyt, että tälläinen asia tunki mieleesi. Sen jälkeen siirrät huomiosi taas lempiruokaasi aistien avulla. Näin keskityt täysillä juuri elämääsi hetkeen ja mitä siinä tapahtuu. Tässä esimerkissä ruoka on keskittymisen kohde ja se ansaitsee oman aikansa sinun päivästäsi, eikä sitä saa anastaa tapahtunut tai tuleva ateria. (ruan tilalle voi vaihtaa ratsastamisen, kokeisiin lukemisen, kävelemisen, ihan minkä vain kunhan jättää maisteluosuuden välistä)


Harjoituksia, havaintoja ja hengitykseen keskittymällä rentoutuu automaattisesti, vaikkei rentoutta erityisemmin hakisikaan. Tärkeää on muistaa päästää päähän tulevat tapahtumat ja ajatukset saapumaan ja sitten lähtemään, myöntää pelot ja faktat, sillä jo se on suuri alkuaskel pois pelkäämisestä. Harjoituksia pitää toistaa ja toistaa, vasta ajan kanssa hallitset itsesi rentoutumaan tilanteessa kuin tilanteessa.

Ihmisen rentoutuessa hevonen rentoutuu, jolloin ihminen rentoutuu vielä enemmän


Kaikki alkaa sinusta itsestäsi ja sinun mielestäsi, mindfulness kehittää itsehillintää, taitoasi reagoida kaikenlaisissa tilanteissa, auttaa sinua tuntemaan kuka olet, laittaa elämään hetkessä ja parantaa huomattavasti keskittymiskykyä. Hyviä puolia on loputtomiin, mutta mielestäni nuo vaikuttavat hevosten parissa tärkeimmiltä.

Lisää tietoa ja harjoituksia saat suoraan ammattilaiselta osallistumalla jollekkin mindfulness-kurssille, jos asia rupesi kiehtomaan. Kursseihin törmää nykyään monilla työpaikoilla, joissain kouluissa, kivunhoidossa, terapiassa, psykiatreilla (löytyy henk. kohtaista kokemusta), lasten kanssa, urheilussa eli myös ratsastuksenkin parissa. En yhtään ihmettele sen suosiota, ihan mahtavaa puuhaa kun tutustuu hieman enemmän!

Illasta vielä kommentit:

Kaikki selitettiin selvästi esimerkkien ja parin harjoituksen avulla, jatkuvasti oli mahdollisuus kommentoida, kysyä tai kertoa omista kokemuksista ja mietteistä, joten keskusteluakin syntyi.                Puhetta jaksoi yllättävän hyvin kuunnella väsyneenäkin ja aivotkin toimivat, täysin harjoitusten ansiosta. Taukokin oli ihan nappiajoituksella, ja ruoka oli hirmuhyvää!

Illasta jäi tasapainoinen, todella hyvä ja rentoutunut olo. Sai tietää enemmän miksi tietynlaisia ajatuksia tulee, miten päästä niistä eroon, miten oppia elämään itsensä ja vaikeuksien kanssa, jakamaan aika oikein sekä hyviä yksinkertaisia keinoja kehittää mielen hyvinvointia.
      Kurssin loputtua saimme parit harjoitukset paperilla kotiin vietäväksi, ja koko kurssilta paperilappuja tärkeämpää erittäin hyvää evästä reenauksia varten. Reenauksen lisäksi silmälläpitäen kisajännitystä ja muita ongelmiani.


Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan,
hevosia käsitellessä on tärkeä luoda eläimeen yhteys, jonka saa havaitsemalla ja keskittymällä täysin hevoseen. Ne todellakin nauttivat siitä kun vietetään yhteistä aikaa hetkestä kiinni pitäen eikä juosta kauhealla kiirellä ja suorittamismeiningillä tallilla käymisestä läpi, 
vaan muistaa pysähtyä välillä ja miettiä mitä tekeekään. 

..Miltä talli tuoksuukaan? Millä tuulella hevonen on tänään? Haluaako se haistella kättäsi, tai muuten kiehnätä vai onko huono päivä? Miltä hevosen karva ja voimakkaat lihakset tuntuvat, onko jumeja? Mistä se tykkäisi että rapsutettaisi? Minkälainen päivä itselläsi on, annatko sen vaikuttaa hevosen kanssa olemiseen?


2 kommenttia:

  1. Kiva postaus! Tässä oli tosi mielenkiintonen aihe, selitit kyllä hyvin selvästi! Ja noi kuvat on kyllä tosi hienoja :) Sun koko blogi vaikuttaa ihan älyttömän hyvältä! Ja täytyy kyllä sanoo, että tää ulkoasu on aivan upee! Tykästyin ihan välittömästi tohon banneriin ja myös tähän taustaan, usein on vaan niitä tylsän samanlaisia kuvioita näkyvillä :D

    kamillaino.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos paljon superihanasta kommentistasi!
      Toivottavasti sai jotenkin selvää aiheesta, ja no tämä ulkoasu on kyllä oikeasti aika kehno ja banneri kehnompi, mutta heti uusia kuvia saadessa uusiutuu kyllä ulkonäkökin :D

      Käyn katsomassa blogisi! :)

      Poista