torstai 17. maaliskuuta 2016

Satulasota alkakoon

Aloitin satulan etsinnän julkaisemalla Facebookin satularyhmään ilmoituksen tilanteestamme, ja jo kahden päivän aikana kommentteja on kertynyt paljon. Satuloita suorastaan tursuaa ikkunoista ja ovista sisään! 

Etukäteen sanottuna joudumme satavarmasti hylkäämään lähes kaikki penkit mitä kokeilemme, sillä Sunnylla satulat valuvat lapojen yli kaulalle - viimeistään laukassa. Poni kapenee paksusta takapäästä kapeihin lapoihin päärynämallisesti, pehva taitaa olla korkeammalla, pieni säkä ja ponimaiset liikkeet aiheuttavat satulan liukumisen kaulalle. 
    Häntäremmiä emme enään ikinä kokeile, mutta hankintalistalta löytyy s-muotoiltu satulavyö ja geeliromaani.

Ponin huolestunut ilme "..mitä sä teet.."

 Pitäähän sitä juuri valkoiselle puolelle kaikki tahrat hommata

Joustorunkoinen punamusta satulamme pysähtyi viimeistään lapoihin, mutta se jakoi ratsastajan painon liian eteen painaen Sunnya sään ympärykseltä. Sehän tietysti kipeytti ponin lihakset sään ympäriltä emmekä voineet satulaa enään käyttää. 
     Samoihin aikoihin iski kesäloman pitkä saikku, joten satula-asia jäi toissijaiseksi eikä sitä sen kummemmin mietitty. 

Nyt kuntoutuksen, lauhdutuksen ja lihasten kasvattamisen jälkeen uskaltaa lähteä metsästämään satulaa pikkuponillemme.


Mittojen mittaamista, mikäli oikein mittasin Sunny on säkäkorkeudeltaan 134cm ja painoltaan n.340 kg, eli läskileireily on auttanut! Laihtumisen on huomannut myös yhdestä loimestamme, jonka hihnat menevät vihdosta viimein kiinni.. Sitä on odotettu!


Tämän viikon aikana testaan pystyykö satulaa käyttämään esimerkiksi vain kerran viikossa, ja luulen vahvasti että pystyy. Kipeytyminenhän oli tapahtunut vasta ajan kanssa.


Operaatio alkoi kokeilemalla Katilan väen kolmea myytävänä olevaa satulaa, mutta kaksi niistä oli heti ensi kosketuksella aivan liian kaarevia. Ehdin mennä yhdestä tokaisemaan sen olevan yllättävän lupaava, ja kappas kepposta samalla sekunnilla poni vain ravisutti itseään ja satula valahti sään yli, vaikka vyö oli tiukalla. 

Onneksi tässä oli vain pari ensimmäistä penkkiä, vielä löytyy toivoa tähän epätoivoiseen etsintään :)

 Ponin ravistelukohtauksen jälkeen oli heti kuvattava satulan kauhea valuminen

Mennyt samantien olemattomien lapojen yli, voisipa tuota päärynämallisuutta muokata 


Toivottavasti postaus ei ollut sekava, ja pahoitteluni reenipostauksen uupumisesta! 
Kameroiden kanssa on ollut paljon itseaiheuttamia ongelmia joka kuvauskerralla joten hyvää materiaalia ei olla saatu. Huomenna yritetään uudestaan, tälläkertaa lataan akut täyteen sekä tyhjennän kortit :)

Minkälaisia satulaongelmia teillä on ollut?
Ovatko satula-asiat liiankin tuttuja, vai kiinnostaisiko joku satulansovitusvideo missä kertoisin mitä kannattaa huomioida satulaa sovittaessa?




7 kommenttia:

  1. Romeollahan oli kanssa ongelmia sopivan satulan löytämiseen aikaisemmin, mutta nykyään sillä on pessoa-merkkinen satula joka sopii sille hyvin :) Toivottavasti löydätte jostain sopivan satulan, tsemppiä siihen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi vitsi, pessoa ois kyllä todelline aarre! Harmiksi niitä on vähän jos ollenkaan myynnissä..
      Kiitos, samaa toivotaan :D

      Poista
  2. Oletko sovittanut sellaisia satuloita, joissa on etummainen vastinhihna ihan edessä? Se auttaa eteenvalumiseen yllättävän paljon. Minullakin olisi ylimääräisenä satula, jossa on etuvastinhihna: http://lahtoruutuun.blogspot.fi/2015/02/satulanmetsastyksen-saalis.html (Satula oli sittenkin liian pitkä minun ponilleni.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ollaan, mutta ei ole auttanut niiden satuloiden kohdalla.. Jos vain tulisi vastaan joku mikä myös pysyisi.
      Tuossa joustorunkoisessa on myös etummainen vastinhihna aivan edessä, varmaan silläkin jotain osaa siihen että satula pysynyt :)

      Kiitos, käyn katsomassa ja ottamassa merkistä selvää! Oletko myymässä kyseistä satulaa pois? :)

      Poista
    2. Voisin minä siitä luopua, kun ei ponilleni passaa. Se on ihan sellainen perusyleissatula, mutta minä kyllä tykkäsin siinä istua.

      Poista
  3. Ootko miettinyt satulaa, joka muovautuu hevosen selän muotoiseksi lämmön vaikutuksella (ts. siis ratsastuksen yhteydessä) ? Mä ostin fb:n kirppikseltä tuollaisen yhden super kevyen yleissatulan, joka muovautuu hevosen selän mukaan. Ei nää uutenakaan näyttäis kalliita olevan, mutta käytettynä löysin vielä vähän halvemmalla. en tiedä saako näitä suomesta, mutta tässä linkki ainakin enkunkieliselle sivulle : http://www.barnstormers.co.uk/acatalog/SHIRES_HI_LITE_ELITE_CLUB_GP_SADDLE.html
    plus s-vyön hankkiminen on varmasti hyvä tapa pitää satula aloillaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Empä ole törmmännyt, voisi kyllä edes kokeilla! Kuulostaa hirmuhyvältä ja hevosystävälliseltä, ehdottomasti tuollainen jos vain löytyy ja pysyy paikallaan :) Ja juu, ostoslistalta löytyy myös geeliromaani, enään puuttuu satula jonka kanssa noita voi käyttää.
      Kiitos kommentista ja erityisesti hyvästä linkistä, täytyy tutustua satulaan paremmin :)

      Poista